MENU

Svačíme lokálně

Podzim září barvami a příroda nám celou sezónu chystala (a stále ještě chytá) jednu dobrotu vedle druhé. A nemusíme je k nám dostávat přes oceán – ty nejlepší pro nás i pro životní prostředí máme rovnou pod nosem.

 

Lokální potraviny mají zásadní vliv na celou planetu. Doprava z daleka se totiž může stát největším přispěvatelem k vysoké uhlíkové stopě jídla. Zkuste si představit tunu červených, šťavnatých podzimních jablek. Z Nového Zélandu se na pulty českých obchodů dopraví po moři za spotřeby 597 kg ekv. CO2.  Ze severu Itálie už to bude jen 78 kg ekv. CO2, a kdyby se jablíčka vydala po drncající dálnici z Jihlavy do Prahy, bude to pouhých 0,5 kg ekv. CO2.

 

Z darů blízké přírody proto připravujeme nejradši občerstvení i na našich akcích – bylinkové čaje, mošt z místních jablek i hroznů, placky, pomazánky, na jaře pučálku... Teď (v září) jsme připravili sváču z celé řady Darů přírody – nechte se inspirovat!

Oves pochází z biofarmy paní Juránkové v Ivančicích, společně s dalšími semínky (z dýní a slunečnic) jsme je vločkovali.
Jogurt je z farmy Chaloupky v Zašovicích, kde hospodaří v souladu s principy ekologického zemědělství.
Med je od včel, které bydlí přímo u nás, na pracovišti Lipová.
Hrozny, jablka a ořechy jsou z naší zahrady či ze zahrad našich přátel v okolí.

 



Na pití jsme si sami udělali mošt z místních jablek a hroznů.

 



Tak co, rozhlédnete se kolem a zkusíte si také pochutnat co nejvíc lokálně?

**