ŠATY DĚLAJÍ ČLOVĚKA

» VYTISKNOUT ROZŠÍŘENOU ANOTACI

Většina našeho oblečení je z bavlny. Jaké jsou pracovní podmínky v textilním průmyslu? Jaké jsou příčiny a souvislosti mnohdy přehnaně nízkých cen oblečení v globalizovaném světě?Program reaguje na kampaň Ušili to na nás.


Rozšířená anotace


Většina našeho oblečení je z bavlny. Jaké jsou pracovní podmínky v textilním průmyslu? Jaké jsou příčiny a souvislosti mnohdy přehnaně nízkých cen oblečení v globalizovaném světě?
Na úvod programu je zařazena zahřívací hra, v níž žáci vyjadřují svůj vztah k oblečení. Následuje brainstorming k hledání věcí, které nás ovlivňují při výběru oblečení. Při další aktivitě žáci zjišťují informace o původu svého oblečení, ze kterých pak odvozují rozložení textilního průmyslu ve světě. Seznamují se s fázemi zpracování a výroby oblečení a sociálními a environmentálními riziky, která jsou s tím spojená. Při práci s mapou si uvědomí globalizovaný proces výroby oblečení a při simulační hře prožijí pracovní podmínky v „robotárně“. Po ní následuje diskuse. Žáci porovnávají etické kodexy firem s články o reálných podmínkách v textilních továrnách. Na základě všech zjištěných informací žáci zaujímají svůj postoj k této problematice a diskutují o možnostech odpovědného spotřebitelství.
Autorem programu je Centrum globálního rozvojového vzdělávání NaZemi, program je z cyklu Svět v nákupním košíku.


Základní údaje o programu


Délka programu
3.5 hod. včetně přestávek

Cílová skupina
6.–9. ročník ZŠ, 1.–4. ročník SŠ

Optimální počet účastníků
15–30

Místo začátku a konce programu – popis místa
Lipka – pracoviště Kamenná, Kamenná 20, Brno

Požadavky na účastníky
přezůvky, svačina (pitný režim je zajištěn)


Cíle programu


Environmentální rozměr programu
Žák je veden k rozlišování výhod a nevýhod konvenčních a ekologicky šetrných technologií, k usilování o šetrné a ohleduplné spotřebitelství a k přemýšlení o potřebě postupného přechodu k udržitelnému životu.

Výstupy
Žák/dítě:
  • popíše proces zpracování bavlny až po výsledné oblečení
  • umístí jednotlivé fáze zpracování materiálů a výroby oblečení do mapy
  • vysvětlí ekologické dopady pěstování bavlny
  • vyjmenuje rizika spojená s procesem výroby oblečení
  • odvodí příčiny zneužívání pracovníků v textilním průmyslu v rozvojových zemích
  • vyjmenuje společenské alternativy ke konvenčnímu bavlněnému oblečení, jako je biobavlna, šetrnější přírodní materiály, fairtradové a spotřebitelské kampaně, omezení spotřeby
  • zaujme na základě dostupných informací vlastní stanovisko a vhodně jej formuluje


Zařazení dle RVP


Průřezové téma
  • Environmentální výchova
  • Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech


Vzdělávací oblast
Člověk a příroda/ Zeměpis, Přírodopis; Člověk a společnost / Dějepis

Rozvíjené klíčové kompetence
  • kompetence k řešení problémů
  • kompetence sociální a personální
  • kompetence občanské




» VYTISKNOUT ROZŠÍŘENOU ANOTACI

Informace o cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, preferenční, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na Nastavení cookies.

Nastavení cookies Přijmout vše

Nastavení cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, výkonnostní, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete detailně nastavit a uložit kliknutím na Uložit nastavení.

Přijmout vše Uložit nastavení

Funkční:
Některé soubory cookie jsou vyžadovány, aby byla zajištěna základní funkčnost. Bez těchto cookies nebude web fungovat správně. Ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat.

Preferenční:
Preferenční soubory cookie umožňují, aby si webový server zapamatoval informace, díky nimž přizpůsobil vzhledu nebo chování webu každému uživateli. Mezi tyto informace může patřit ukládání vybrané měny, regionu, jazyka nebo barevného motivu.

Analytické:
Analytické soubory cookie nám pomáhají vylepšovat naše webové stránky shromažďováním informací a podáváním zpráv o jeho používání.

Marketingové:
Marketingové soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků napříč webovými stránkami, které majitelům stránek umožňují zobrazovat relevantní a poutavé reklamy.