V předjaří zeleninové záhony ještě neoplývají takovým bohatstvím zeleniny jako v pokročilejší sezóně, nastává proto ideální doba na sběr divokých rostlin. Ty navíc obsahují hořčiny prospěšné pro žaludek, střeva a játra. Bršlice kozí noha se dá použít na pesto nebo chimichurri (mladé lístky voní podobně jako petržel), starší listy můžeme uvařit místo špenátu. Spoustu vitamínů má i jarní nať kedlubny; místo na kompost ji zkuste hodit do polévky.
„Třeba chlorellu, sladkovodní řasu z Japonska, můžeme nahradit kopřivou dvoudomou. Účinné látky obsažené v kopřivě podporují funkci jater, žlučníku a ledvin a tím čistí organismus, působí silně protizánětlivě, má i protivirové účinky,” popisuje Žilková.
Kdo na podzim nasušil šípky, tomu ve spíži dřímá vitamínová bomba. Šípky obsahují účinné látky, které pomáhají při nachlazení a jsou protizánětlivé. Večer nadrtíme hrst šípků, dáme do konvice a zalejeme studenou vodou. Ráno macerát přecedíme přes jemné sítko a naředíme teplou vodou. A vypijeme posilující nápoj.
Tip na závěr: Pravou lahůdkou jsou mladé, čerstvě rozvinuté listy lípy srdčité a buku – stačí je uzobávat při procházce přímo ze stromu. Další zajímavosti o léčivých rostlinách prozradí Pavlína Žilková na kurzu Byliny pro život. Účastníkům předá zkušenosti s užíváním a dávkováním, recepty i praktické návody na výrobu mastí, olejů či čajových směsí.
Přihláška na kurz