Planeta na talíři: výukové lekce ke stažení

Využijte tři lekce zaměřené na zdravé a udržitelné stravování a zapojte tak klimatickou změnu nejen do hodin přírodopisu či občanské výchovy, ale i vaření! Materiály slouží především k výuce na 2. stupni ZŠ, ale některé aktivity zvládnou i mladší žáci. Pracovní listy si můžete stáhnout a upravit dle potřeby. V této podobě je navrhli pedagogové Lipky a vyzkoušeli učitelé a žáci 4.–8. ročníku ZŠ Bakalovo nábřeží v Brně v rámci oslav Dne Země, který byl zaměřený na udržitelné stravování. Každá z lekcí otevírá téma jídlo z jiného úhlu.

Potraviny bez uhlíku

 

První lekce se zaměřuje na výběr potravin při přípravě svačiny, a úkolem žáků je zohlednit nejen zdraví a chuť, ale i dopady na přírodu. V přílohách lekce proto najdete obrázky běžných potravin, ze kterých si žáci složí svůj sendvič a také výukové postery, které jim pomohou prověřit, jaká je jeho uhlíková a vodní stopa. Seznámí se také s přínosy lokální stravy a ekologického zemědělství.

Plýtvání jídlem

 

Druhá lekce pomáhá žákům odhalit základní fakta a souvislosti, které s tímto negativním, ale všudypřítomným jevem souvisí. Dozví se, kde se nejvíce plýtvá a kolik, i jaký je rozdíl v označování data spotřeby různých potravin. Lekce také nabízí několik receptů na vaření „ze zbytků” a mnoho dalších odkazů na zajímavé zdroje, díky nimž můžete s žáky realizovat např. audit školní jídelny. 

Zahrádka na talíři

 

Poslední lekce je věnovaná stále oblíbenější variantě zeleniny označované jako „microgreens” a nese název Zahrádka na talíři. Právě tu nejspíše uplatníte i s mladšími dětmi. Najdete zde tipy, které potraviny klíčit a které sklízet ve stavu mladých zelených rostlinek. Věděli jste třeba, že mezi nejchutnější a výživově nejhodnotnější microgreens patří mladé ředkvičky? Se staršími žáky můžete využít také prezentaci vhodnou do přírodopisu k vysvětlení procesu klíčení.

Výukové lekce vznikly v rámci Dne Země 2023 za finanční podpory Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.





Lipka – školské zařízení pro environmentální
vzdělávání Brno, příspěvková organizace

IČ: 44993447, DIČ: CZ44993447
ID datové schránky: fqbk27z
Lipová 233/20, Brno, +420 543 330 838
lipka@lipka.cz



   




Informace o cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, preferenční, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na Nastavení cookies.

Nastavení cookies Přijmout vše

Nastavení cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, výkonnostní, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete detailně nastavit a uložit kliknutím na Uložit nastavení.

Přijmout vše Uložit nastavení

Funkční:
Některé soubory cookie jsou vyžadovány, aby byla zajištěna základní funkčnost. Bez těchto cookies nebude web fungovat správně. Ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat.

Preferenční:
Preferenční soubory cookie umožňují, aby si webový server zapamatoval informace, díky nimž přizpůsobil vzhledu nebo chování webu každému uživateli. Mezi tyto informace může patřit ukládání vybrané měny, regionu, jazyka nebo barevného motivu.

Analytické:
Analytické soubory cookie nám pomáhají vylepšovat naše webové stránky shromažďováním informací a podáváním zpráv o jeho používání.

Marketingové:
Marketingové soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků napříč webovými stránkami, které majitelům stránek umožňují zobrazovat relevantní a poutavé reklamy.